ženska ruka drži ružičastu vrpcu znak potpore oboljelima od raka dojke na drvenoj podlozi
FOTO: Thirdman
RAK DOJKE

Invazivni rak dojke - Vrste, simptomi, dijagnoza i liječenje

Invazivni rak dojke ozbiljna je maligna bolest koja predstavlja značajan zdravstveni izazov. Ovu vrstu raka karakterizira prodor malignih stanica iz mliječnih kanalića ili žlijezda u okolno tkivo i potencijalno daljnje širenje na udaljene organe. Invazivni rak dojke može se podijeliti na invazivni duktalni, invazivni lobularni i druge rijetke vrste, a dijagnoza i liječenje ovise o karakteristikama tumora.

By

Mamo

on

20/2/2022

Što je invazivni rak dojke

Invazivni rak dojke razvija se iz malignih stanica u mliječnim kanalićima ili žlijezdama dojke i širi se u okolno tkivo. Invazivni rak najčešći je oblik raka dojke i čini oko 80% svih dijagnosticiranih slučajeva.

Ova vrsta raka dojke naziva se invazivni, jer maligne stanice prodiru u okolno tkivo dojke, iz mliječnih kanalića ili žlijezda, i mogu se proširiti na limfne čvorove ili udaljene organe, kao što su kosti, jetra ili pluća.

Simptomi invazivnog raka dojke mogu uključivati prisutnost kvržice u dojci, promjene u obliku ili veličini dojke, iscjedak ili promjene na bradavici, bol ili nelagodu u dojci ili promjene na koži dojke poput crvenila ili zadebljanja.

Dijagnoza invazivnog raka dojke obično uključuje pregled dojki, mamografiju, ultrazvuk, magnetsku rezonancu, punkciju i biopsiju čvora u dojci. Nakon postavljanja dijagnoze, mogu se provesti dodatne pretrage kako bi se utvrdilo eventualno širenje raka i stadij bolesti.

Liječenje invazivnog raka dojke uključuje kombinaciju operativnog zahvata, kemoterapije, radioterapije, antihormonske ili ciljane terapije, ovisno o stadiju bolesti, veličini tumora, prisutnosti metastaza i drugim karakteristikama samog tumora. Rana dijagnoza i liječenje mogu poboljšati prognozu i smanjiti smrtnost od invazivnog raka dojke. Redoviti samopregled dojki, redoviti preventivni ultrazvučni i mamografski pregledi, važni su za rano otkrivanje i liječenje raka dojke.

Vrste invazivnog raka dojke

Dva su najčešća tipa invazivnog raka dojke, invazivni duktalni rak (IDC) i invazivni lobularni rak (ILC).

Invazivni duktalni rak

Invazivni duktalni rak dojke razvija se iz abnormalnih stanica u mliječnim kanalićima dojke i širi se u okolno tkivo. Invazivni duktalni rak čini otprilike 70-80% svih slučajeva invazivnog raka dojke.

Stanice invazivnog duktalnog raka dojke prodiru kroz stijenke mliječnih kanalića u okolno tkivo. Također se mogu proširiti na limfne čvorove u blizini dojke ili do udaljenih organa putem krvožilnog sustava (metastazirati).

Kao i kod svih vrsta raka dojke, jedan od prvih simptoma može biti kvržica u dojci. Ostali simptomi uključuju uvučenu bradavicu, crvenilo, svrbež, oticanje dojke, iscjedak iz bradavice ili kvržicu pod pazuhom. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, odmah se obratite liječniku radi daljnjih pretraga.

Nakon pregleda, liječnik će odlučiti koje su daljnje pretrage potrebne. Može vas uputiti na ultrazvuk, mamografiju, magnetsku rezonancu ili po potrebi na punkciju ili biopsiju sumnjive tvorbe. Ako se utvrdi da su se maligne stanice proširile u limfne čvorove, bit će potrebne dodatne pretrage poput pregleda abdomena ultrazvukom ili CT-om, scintigrafije kostiju ili PET CT-a, kako bi se isključilo širenje bolesti.

Načini liječenja invazivnog duktalnog raka dojke uključuju operativni zahvat (poštedna operacija ili mastektomija), radioterapiju, kemoterapiju, imunoterapiju i antihormonsku terapiju. O vrsti i načinu liječenja odlučuje liječnik na temelju rezultata pretraga i patohistološkog nalaza nakon operacije tumora.

AUTOR: Tara Winstead

Invazivni lobularni rak

Invazivni lobularni rak je vrsta raka dojke koji se razvija u lobulama, odnosno mliječnim žlijezdama dojke. U normalnim okolnostima, stanice lobula rastu i dijele se kontrolirano, no u slučaju invazivnog lobularnog raka te stanice postaju maligne i nekontrolirano se množe.

Invazivni lobularni rak dojke čini oko 10 - 15 % slučajeva invazivnog raka dojke. Također može metastazirati u udaljene dijelove tijela i teže ga je dijagnosticirati. U usporedbi s drugim vrstama raka dojke, ova vrsta češće se javlja u obje dojke istovremeno. Iako se može pojaviti u bilo kojoj dobi, češće se dijagnosticira kod žena starije dobi.

Ovu vrstu raka teže je uočiti na mamografiji, jer se ne javlja u obliku kvržice, već stanice raka formiraju linije. Ako se tijekom mamografskog pregleda primijeti sumnjivo područje u dojci, obavljaju se dodatne pretrage. Jedan od prvih mogućih simptoma može biti oteklina ili zadebljanje na dojci. Ostali simptomi koji se mogu pojaviti uključuju crvenilo, bol ili iscjedak iz bradavice, kao i kvržicu u području pazuha.

Osim mamografije za dijagnosticiranje invazivnog lobularnog raka dojke, mogu se koristiti ultrazvuk i magnetska rezonanca, koji su često učinkovitiji. Ako se primijeti sumnjivo područje, preporuča se punkcija ili biopsija dojke radi daljnje analize.

Ako su limfni čvorovi pozitivni, kao i kod invazivnog duktalnog raka dojke, provode se dodatne pretrage kako bi se isključilo širenje malignih stanica na udaljene organe ili kosti.

Invazivni lobularni rak dojke također se liječi operativnim zahvatom, kemoterapijom, radioterapijom, antihormonskom terapijom ili ciljanom terapijom.

Osim invazivnog duktalnog i invazivnog lobularnog raka dojke, postoje i druge vrste invazivnog raka dojke.

Dijelimo ih na:

- Invazivni tubulolobularni rak dojke - ima obilježja invazivnog duktalnog i invazivnog lobularnog raka dojke. Stanice raka šire se iz mliječnih kanalića i žlijezda dojke;

- Invazivni mucinozni rak dojke - karakterizira ga prisutnost sluzi u tumoru;

- Invazivni medularni rak dojke - ima jasne rubove i često je okružena imunološkim stanicama;

- Invazivni papilarni rak dojke - ima papilarnu strukturu, najčešći simptom je krvarenje iz bradavice.

Redoviti samopregled dojki, rutinski pregledi kod liječnika i sudjelovanje u programima probira pomažu u ranoj detekciji raka dojke. Osnaživanje svijesti o raku dojke, educiranje o rizičnim faktorima i važnosti redovite kontrole mogu doprinijeti smanjenju smrtnosti od ove bolesti.

Prevencija, rano otkrivanje, odgovarajuće liječenje i podrška zajednice ključni su čimbenici u borbi protiv invazivnog raka dojke i poboljšanju ishoda za pacijentice koje se suočavaju s ovom dijagnozom.