ženska ruka drži ružičastu vrpcu znak potpore oboljelima od raka dojke na drvenoj podlozi
FOTO: Thirdman
RAK DOJKE

Rak dojke - invazivni rak dojke

Ako je karcinom "in situ" sami početak raka dojke, invazivni je idući i teži korak. Invazivni rak je onaj koji se proširio izvan mjesta nastanka, maligne stanice izašle su iz svoje čahure i proširile se po okolnom tkivu.

By

Mamo

on

20/2/2022

Invazivni rak dojke je maligna tvorba koja se proširila izvan mjesta nastanka, kanalića ili režnjića, u okolno tkivo ili izvan dojke.

Dva su najčešća tipa invazivnog raka dojke, invazivni duktalni rak (IDC) i invazivni lobularni rak (ILC).

Invazivni duktalni rak javlja se otprilike kod 80 % slučajeva raka dojke.

Nastaje u mliječnim kanalićima te se širi u okolno tkivo dojke. Vremenom se može proširiti u limfne čvorove ili udaljene organe.

Ova vrsta raka može se javiti u bilo kojoj dobi.

Kao i kod svih vrsta raka dojke, jedan od prvih znakova može biti kvržica u dojci. Ostali simptomi koji se javljaju su uvučena bradavica, crvenilo, svrbež, oticanje dojke, iscjedak iz bradavice ili se može pojaviti kvržica pod pazuhom.

Ako se pojavi bilo koji od ovih simptoma, odmah treba kontaktirati liječnika radi daljnjih pretraga. Nakon pregleda liječnik će odlučiti koje su daljnje pretrage potrebne. Može vas uputiti na ultrazvuk, mamografiju, magnetsku rezonancu ili po potrebi na punkciju ili biopsiju sumnjive tvorbe.

Ako se nakon obavljenih pretraga ili vađenja limfnih čvorova tijekom operacije samog tumora, utvrdi da su se maligne stanice proširile u limfne čvorove, bit ćete upućeni na daljnje pretrage kako bi se isključilo širenje bolesti. Pregled abdomena ultrazvukom, CT-om ili magnetskom rezonancom, scintigrafija kostiju ili po potrebi PET CT.

Načini liječenja invazivnog duktalnog raka dojke su operacija, radioterapija, kemoterapija, imunoterapija i antihormonska terapija. O vrsti i načinu liječenja odluku donosi liječnik, prema nalazima obavljenih pretraga ili PHD nalazu nakon operacije tumora.

AUTOR: Tara Winstead

Rjeđi tip je invazivni lobularni rak dojke koji nastaje u režnjićima dojke. Javlja se otprilike kod 10 % slučajeva invazivnog raka dojke. Također može metastazirati u udaljenije dijelove tijela i teže ga je dijagnosticirati. U usporedbi s drugim vrstama raka, ova vrsta češće se javlja u obje dojke istovremeno.

Može se pojaviti u bilo kojoj dobi, iako se većinom javlja kod žena starije dobi.

Invazivni lobularni rak dojke teže je uočiti na mamografu, jer se ne javlja u obliku kvržice, već se stanice raka formiraju u obliku linije. Ako se uoči sumnjivo područje u dojci tijekom mamografskog pregleda, rade se dodatne pretrage.

Jedan od prvih mogućih simptoma je oteklina ili zadebljanje na dojci. Drugi simptomi koji se mogu pojaviti su crvenilo, bol ili iscjedak iz bradavice, kao i kvržica u području pazuha.

Osim mamografije, pretrage koje se mogu napraviti su ultrazvuk i magnetska rezonanca. Ultrazvuk i magnetska rezonanca bolje će uočiti ovu vrstu raka od mamografskog pregleda. Ako se utvrdi sumnjivo područje preporuka je da se radi punkcija ili biopsija dojke.

Kao i kod invazivnog duktalnog raka, ako su limfni čvorovi pozitivni, radit će se daljnje pretrage da se isključi širenje malignih stanica na udaljene organe ili kosti.

I ova vrsta raka dojke liječi se operacijom, kemoterapijama, radioterapijom, hormonskom i ciljanom terapijom.

Invazivni tipovi raka se nadalje mogu podijeliti u tubularni, mucinozni, medularni i papilarni, koji su vrlo rijetki.