kip žene golog poprsja koja drži ruku između dojki kao znak pobjede nad rakom dojke
FOTO: Fang
RAK DOJKE

Rak dojke - histološki gradus, nuklearni gradus i vaskularna invazija

Kada dobijemo PHD (patohistološki nalaz) tumora nakon biopsije ili operativnog zahvata, mnogo je nepoznanica. Što je histološki gradus i koje su njegove značajke kod invazivnog raka dojke, što određuje agresivnost i koliko je gradus bitan kao prognostički čimbenik? Što nam o raku dojke govori nuklearni gradus, koliko je bitan za prognozu bolesti? Što je nuklearna invazija? Pročitajte u tekstu.

By

Mamo

on

16/5/2022

Histološki gradus

Histološki gradus koristi se za procjenu stanične strukture i rasta tumora, kako bi se odredio stupanj agresivnosti raka dojke. Histološki gradus temelji se na patohistološkoj analizi tkiva dobivenog core biopsijom (biopsija širokom iglom) ili nakon kirurškog uklanjanja tumora.

Histološkim gradusom procjenjuju se tri ključne značajke tumora:

-       Diferenciranost stanica - ova značajka odgovara na pitanje koliko stanice tumora nalikuju normalnim stanicama dojke. Visoka diferenciranost znači da su stanice vrlo slične normalnim stanicama, dok niska diferenciranost znači da stanice tumora najmanje nalikuju normalnim stanicama dojke.

-       Broj mitoza – procjena broja stanica koje se dijele. Veći broj mitoza ukazuje na brži rast tumora, a samim time i veću agresivnost.

-       Prisutnost stromalne reakcije - reakcija okolnog stromalnog tkiva na prisutnost tumora. Stromalno tkivo obuhvaća vezivno tkivo, krvne i limfne žile te stanice imunološkog sustava.

Standardna oznaka za histološki gradus je veliko slovo G.

• G1 - dobro diferencirani tumori (stanice najviše nalikuju normalni stanicama). Obično su manje agresivni i imaju bolju prognozu od tumora većeg gradusa. Češće su hormonski ovisni.

• G2 – umjereno  diferencirani tumori. Imaju umjerenu prognozu, nešto su više agresivni od tumora G1.

• G3 – slabo diferencirani tumori (stanice tumora najmanje nalikuju normalnim stanicama). Rak dojke ovog gradusa je agresivniji. Češće su trostruko negativni, što je još jedna značajka povezana s agresivnošću samog tumora.

Histološki gradus važan je čimbenik kod određivanja agresivnosti tumora, prognoze bolesti osoba s rakom dojke te time predstavlja važan prognostički parametar. Što je gradus niži tumor je manje agresivan i ima bolju prognozu.

Histološki gradus ima važnost pri odabiru odgovarajućeg plana liječenja raka dojke.

FOTO: Klaus Nielsen

Nuklearni gradus

Za histološki gradus nužna je invazivna komponenta, dok se nuklearni gradus može odrediti i kod neinvazivnih tvorbi.

Nuklearni gradus opisuje oblik i izgled jezgre tumorskih stanica i postotak tumorski stanica koje se dijele. Opisuje se stupnjevima od jedan do tri, što je nuklearni gradus viši tumorske stanice su agresivnije i manje izgledaju kao normalne stanice.

Dodavanje nuklearnog gradusa patološkoj dijagnozi invazivnog karcinoma dojke može biti klinički korisno za predviđanje ponašanja tumora, na primjer agresivnost i prognozu.

Nuklearni gradus ne uključuje procjenu obrasca rasta tumora, ne odnosi se samo na invazivni duktalni karcinom nego i na druge podtipove karcinoma dojke.

Predstavlja neovisnu varijablu i važan je prognostički parametar.

Vaskularna invazija (angioinvazija)

Vaskularna invazija kod raka dojke odnosi se na prisutnost tumorskih stanica u krvnim žilama tkiva dojke, što znači da su stanice raka prodrle u stijenke krvnih žila.

Vaskularna invazija važan je prognostički čimbenik kod raka dojke. Prisutnost vaskularne invazije ukazuje na povećani rizik od širenja tumora izvan dojke i regionalnih limfnih čvorova. Tumorske stanice mogu se prenositi putem krvotoka i formirati metastaze, što donosi lošiju prognozu bolesti.

Vaskularna invazija se utvrđuje histološkim pregledom uzoraka tkiva dobivenih core biopsijom ili kirurškim uklanjanjem tumora. Patolog procjenjuje prisutnost tumorskih stanica unutar krvnih žila, pomoću imunohistokemijskih bojenja ili drugim tehnikama.

Informacija o vaskularnoj invaziji važna je u određivanju stadija tumora i kod planiranje liječenja raka dojke.