kip žene golog poprsja koja drži ruku između dojki kao znak pobjede nad rakom dojke
FOTO: Fang
RAK DOJKE

Rak dojke - histološki gradus, nuklearni gradus i vaskularna invazija

Kada dobijemo PHD (patohistološki nalaz) tumora nakon biopsije ili operativnog zahvata, mnogo je nepoznanica. Što je histološki gradus i koje su njegove značajke kod invazivnog raka dojke, što određuje agresivnost i koliko je gradus bitan kao prognostički čimbenik? Što nam o raku dojke govori nuklearni gradus, koliko je bitan za prognozu bolesti? Što je nuklearna invazija? Pročitajte u tekstu.

By

Mamo

on

16/5/2022

Histološki gradus

Cilj određivanja histološkog gradusa tumora je utvrditi koliko stanice tumora nalikuju normalnim stanicama, te brzinu njihovog rasta. Što je manje stanica raka u procesu dijeljenja, to je niži gradus tumora i veća je vjerojatnost da će tumor sporije rasti.

Važan je čimbenik kod određivanja agresivnosti tumora, prognoze bolesti osoba s malignim tumorom i time predstavlja važan prognostički parametar. Ove informacije koriste se također za opcije liječenja pacijenata s rakom dojke.

Standardna oznaka za histološki gradus je veliko slovo G.

Što je gradus niži tumor je manje agresivan i ima bolju prognozu.

• G1 - dobro diferencirani tumori (stanice najviše nalikuju normalni stanicama). Obično su manje agresivni i imaju bolju prognozu od tumora većeg gradusa. Češće su hormonski ovisni.

• G2 – umjereno  diferencirani tumori. Imaju umjerenu prognozu, nešto su više agresivni od tumora G1.

• G3 – slabo diferencirani tumori (stanice tumora najmanje nalikuju normalnim stanicama). Rak dojke ovog gradusa je agresivniji. Češće su trostruko negativni, što je još jedna značajka povezana s agresivnošću samog tumora.

Mnogi drugi čimbenici utječu na preživljavanje. Za bilo koji gradus tumora, preživljavanje uvelike varira ovisno o tim čimbenicima.

FOTO: Klaus Nielsen

Nuklearni gradus

Za histološki gradus nužna je invazivna komponenta, dok se nuklearni gradus može odrediti i kod neinvazivnih tvorbi.

Nuklearni gradus opisuje oblik i izgled jezgre tumorskih stanica i postotak tumorski stanica koje se dijele. Opisuje se stupnjevima od jedan do tri, što je nuklearni gradus viši tumorske stanice su agresivnije i manje izgledaju kao normalne stanice.

Dodavanje nuklearnog gradusa patološkoj dijagnozi invazivnog karcinoma dojke može biti klinički korisno za predviđanje ponašanja tumora, na primjer agresivnost i prognozu.

Nuklearni gradus ne uključuje procjenu obrasca rasta tumora, ne odnosi se samo na invazivni duktalni karcinom nego i na druge podtipove karcinoma dojke.

Predstavlja neovisnu varijablu i važan je prognostički parametar.

Vaskularna invazija (angioinvazija)

Vaskularna invazija, kod raka dojke, događa se kada stanice tumora probiju u krvne žile što povećava rizik da stanice putuju izvan dojke u druge organe ili rizik povratka bolesti. Vaskularna invazija u primarnom tumoru ima snažan metastatski potencijal te zbog toga predstavlja važan prognostički faktor.