žena drži ružičastu vrpcu u ruci kao znak svi oboljelim ženama od trostruko negativnog raka dojke
FOTO: Angiola Harry
RAK DOJKE

Trostruko negativni rak dojke

Trostruko negativni rak dojke predstavlja posebno izazovan podtip raka dojke koji je negativan na estrogenski i progesteronski receptor, kao i HER2 negativan. Simptomi i dijagnostika su isti kao i kod drugih vrsta raka dojke, a liječenje će ovisiti o karakteristikama samog tumora.

By

Mamo

on

6/11/2022

Što je trostruko negativni rak dojke?

Trostruko negativni rak dojke je invazivni rak dojke, čije su karakteristike:

- negativan na estrogenski receptor,

- negativan na progesteronski receptor,

- HER2 negativan.

Kod trostruko negativnog raka dojke stanice nemaju receptore za hormone estrogen ili progesteron i ne stvaraju HER2 protein. Trostruko negativni karcinomi dojke ne reagiraju na antihormonsku terapiju ili lijekove koji ciljaju na HER2 protein.

Većina trostruko negativnih tumora su bazalni. Bazalni tumori imaju stanice koje su slične vanjskim (bazalnim) stanicama koje okružuju mliječne kanaliće.

Trostruko negativni rak dojke češći je kod žena mlađih od četrdeset godina i žena koje imaju BRCA1 mutaciju.

Simptomi trostruko negativnog raka dojke isti su kao i kod ostalih tipova raka: kvržica, promjene u izgledu, veličini i obliku dojke, uvučene bradavice, promjene na koži dojke, crvenilo, bol, iscjedak iz bradavice.

Dijagnosticira se ultrazvučnim pregledom, mamografijom, magnetskom rezonancom i biopsijom koja potvrđuje karakteristike samog tumora (estrogenski, progesteronski i HER2 negativan).

Ova vrsta raka obuhvaća oko petnaest posto svih slučajeva raka dojke.

FOTO: Ben Hershey

Značajke trostruko negativnog raka dojke

Trostruko negativni rak dojke smatra se agresivnijim oblikom u usporedbi s drugim podtipovima raka dojke. Agresivniji je jer ima tendenciju bržeg rasta i širenja na druge dijelove tijela, nedostaje ciljanih terapija zbog čega je manje opcija liječenja, veći je rizik od povratka bolesti nakon liječenja.

Procjene stope preživljenja često se temelje na statističkim podacima velikog broja žena koje su imale određenu vrstu raka dojke, ali ne mogu predvidjeti kakav će ishod biti u pojedinom slučaju te su često zbunjujuće za pacijentice. O ovoj temi razgovarajte sa svojim onkologom koji najbolje poznaje vas i vašu specifičnu situaciju.

Kao i kod svih vrsta raka dojke i kod trostruko negativnog važno je:

- da li je lokaliziran tj. nema znakova da se rak proširio izvan dojke,

- da li se proširio izvan dojke na obližnje strukture ili limfne čvorove,

- da li se proširio na udaljene dijelove tijela kao što su pluća, jetra ili kosti.

Važno je napomenuti da ovaj oblik raka često bolje reagira na kemoterapiju u usporedbi s drugim oblicima raka dojke.

Liječenje trostruko negativnog raka dojke

Liječenje trostruko negativnog raka dojke može uključivati:

- kemoterapiju,

- kirurško liječenje,

- radioterapiju,

- imunoterapiju.

FOTO: Svetlana

Liječenje ovisi o:

- veličini tumora,

- proširenosti tumora (stadij),

- izgledu stanice tumora (gradus),

- općem zdravlju pacijentice.

Trostruko negativni rak dojke ima manje mogućnosti liječenja u usporedbi s drugim vrstama invazivnog raka dojke. Stanice raka negativne su na receptore za estrogen i progesteron zbog čega antihormonska terapija neće djelovati na njih, kao niti ciljani lijekovi, jer stanice raka nemaju izražen HER2 protein. Zbog toga se često primjenjuje kemoterapija kao glavna terapijska opcija.

Ako se rak nije proširio na udaljena mjesta, operacija je jedna od opcija liječenja. Ukoliko je tumor velik, najprije će se primijeniti kemoterapija kako bi se tumor smanjio, nakon čega slijedi operacija. Kemoterapija se često preporuča i nakon operativnog zahvata kako bi se smanjio rizik od povratka bolesti.

Zračenje se provodi ovisno o specifičnostima tumora i vrsti operativnog zahvata.

U slučajevima kada je rak metastazirao na udaljene dijelove tijela (stadij IV), opcije liječenja su kemoterapija, ciljani lijekovi ili imunoterapija u kombinaciji s kemoterapijom.

FOTO: Vitoria Santos

Dok razmatrate mogućnosti liječenja, važno je imati na umu nekoliko stvari:

- Vi i vaš liječnik surađujete kako biste odredili vrstu operativnog zahvata koja je najbolja za vas, na temelju karakteristika tumora, obiteljske anamneze i općeg zdravstvenog stanja

- Liječenje radioterapijom provodi se nakon poštedne operacije. Radioterapija provodi se i nakon mastektomije, ako je tumor velik ili ako postoje metastaza u limfnim čvorovima.

- Kemoterapiju možete primiti prije ili nakon operacije, ovisno o karakteristikama tumora i vašoj povijesti bolesti.

- Lijekovi za imunoterapiju koriste snagu imunološkog sustava vašeg tijela za napad na stanice raka.

Učestalost pregleda i kontrola nakon liječenja trostruko negativnog raka dojke ovisit će o individualnoj situaciji svake pacijentice, ali trajat će najmanje pet godina. Redovni pregledi uključuju ultrazvuk, mamografiju, magnetsku rezonancu (ili CT po potrebi) i kontrolu kod onkologa.

Vrlo je važno obratiti se svom onkologu između redovitih pregleda, ako ste zabrinuti zbog pojave novih simptoma.