žena drži ružičastu vrpcu u ruci kao znak svi oboljelim ženama od trostruko negativnog raka dojke
FOTO: Angiola Harry
RAK DOJKE

Trostruko negativan rak dojke

Iako se često misli kako je rak dojke kvržica koja će se riješiti standardnim vrstama liječenja raka, istina je zapravo potpuno drugačija. Svaki tumor je kao otisak prsta, ima svoje karakteristike i individualan pristup liječenju. Specifičnost trostruko negativnog raka dojke je što spada u rijetke vrste raka. Iako su simptomi isti kao kod ostalih vrsta, liječenje se ne može provoditi kao kod njih, jer su mu karakteristike potpuno drugačije.

By

Mamo

on

6/11/2022

Što je trostruko negativan rak dojke?

Trostruko negativan rak dojke je invazivni rak dojke koji je:

- negativan na estrogenski receptor,

- negativan na progesteronski receptor,

- HER2 negativan.

Stanice u trostruko negativnom raku dojke nemaju receptore za hormone estrogen ili progesteron i ne stvaraju HER2 protein. Dakle, trostruko negativni karcinomi dojke ne reagiraju na antihormonsku terapiju ili lijekove koji ciljaju na HER2 protein.

Većina trostruko negativnih tumora su bazalni. Bazalni tumori imaju stanice koje su slične vanjskim (bazalnim) stanicama koje okružuju mliječne kanaliće.

Trostruko negativan rak dojke je češći u žena mlađih od četrdeset godina i žena koje imaju BRCA1 mutaciju.

Simptomi kod trostruko negativnog raka dojke, isti su kao i kod ostalih tipova raka (kvržica; promjene u izgledu, veličini i obliku dojke; uvučene bradavice; promjene na koži dojke; crvenilo; bol; iscjedak iz bradavice…).

Dijagnosticira se ultrazvučnim pregledom, mamografijom, magnetskom rezonancom i biopsijom koja potvrđuje karakteristike samog tumora (estrogenski, progesteronski i HER2 negativan).

Ova vrsta raka obuhvaća oko petnaest posto svih slučajeva raka dojke.

FOTO: Ben Hershey

Značajke trostruko negativnog raka dojke

Trostruko negativan rak dojke obično je agresivniji, jer brže raste, vjerojatnije je da će u trenutku dijagnosticiranja već biti proširen i veća je vjerojatnost da će se vratiti od karcinoma koji su pozitivni na hormonske receptore ili HER2 pozitivni.

Procjene stope preživljavanja često se temelje na statističkim podacima velikog broja žena koje su imale određenu vrstu raka dojke, ali ne mogu predvidjeti kakav će ishod biti u pojedinom slučaju i često mogu biti zbunjujući za pacijentice. Najbolje je o ovoj temi porazgovarati sa svojim onkologom koji najbolje poznaje vas i vaš „slučaj“.

Kao i kod svih vrsta raka dojke bitno je da li je vaš rak:

- lokaliziran tj. nema znakova da se rak proširio izvan dojke,

- rak se proširio izvan dojke na obližnje strukture ili limfne čvorove,

- rak se proširio na udaljene dijelove tijela kao što su pluća, jetra ili kosti.

Važno je reći da ovaj oblik raka često bolje reagira na kemoterapiju, nego mnogi drugi oblici raka dojke.

Liječenje trostruko negativnog raka dojke

Liječenje trostruko negativnog raka dojke može uključivati:

- kemoterapiju,

- kirurško liječenje,

- radioterapiju,

- imunoterapiju.

FOTO: Svetlana

Liječenje također ovisi o:

- veličini tumora,

- gdje je tumor smješten,

- proširenosti tumora (stadij),

- izgledu stanice tumora (gradus),

- vašem općem zdravlju.

Trostruko negativan rak dojke ima manje mogućnosti liječenja nego druge vrste invazivnog raka dojke, jer stanice raka nemaju receptore za estrogen i progesteron ili dovoljno HER2 proteina da bi antihormonska terapija ili ciljani lijekovi za HER2 djelovali. Zbog toga se najčešće koristi kemoterapija.

Ako se rak nije proširio na udaljena mjesta, operacija je opcija. Prvo se može primijeniti kemoterapija kako bi se tumor smanjio, nakon čega slijedi operacija. Kemoterapija se često preporuča i nakon operacije kako bi se smanjila mogućnost za povratak raka.

Zračenje također može biti opcija, ovisno o određenim značajkama tumora i vrsti operacije koju ste imali.

U slučajevima kada se rak proširio na druge dijelove tijela (stadij IV), može se razmotriti kemoterapija na bazi platine, ciljani lijekovi ili imunoterapija s kemoterapijom.

FOTO: Vitoria Santos

Dok razmatrate mogućnosti liječenja, važno je imati na umu nekoliko stvari:

- Vi i vaš liječnik surađujete kako biste odredili vrstu operacije koja je najbolja za vas, na temelju karakteristika raka, vaše obiteljske i medicinske anamneze.

- Liječnici gotovo uvijek preporučuju terapiju zračenjem nakon poštedne operacije. Mogu je preporučiti i nakon mastektomije, ako je tumor velik ili ako postoje metastaza u limfnim čvorovima.

- Kemoterapiju možete primiti prije ili nakon operacije, ovisno o karakteristikama raka dojke i vašoj povijesti bolesti.

- Lijekovi za imunoterapiju koriste snagu imunološkog sustava vašeg tijela za napad na stanice raka.

Nakon liječenja pacijentice odlaze na redovite preglede. Učestalost pregleda ovisit će o individualnoj situaciji svake pacijentice, ali trajat će najmanje pet godina. Redovni pregledi uključuju ultrazvuk, mamografiju, magnetsku rezonancu (ili CT po potrebi) i kontrolu kod onkologa.

Vrlo je važno obratiti se svom onkologu između redovitih pregleda, ako ste zabrinuti zbog pojave novih simptoma.