osoba drži u rukama jedan puknuti i jedan napuhani rozi balon kao znak raka dojke
FOTO: Elle Hughes
RAK DOJKE

Molekularni tipovi raka dojke

Definiranje raka dojke na molekularnoj razini odnosi se na vrstu prisutnih stanica i na obrazac ponašanja koje te stanice pokazuju. Svaka vrsta ili podtip raka dojke ponaša se i raste na različite načine. Određivanje molekularnog tipa raka važan je za liječenje kao i za prognozu bolesti.

By

Mamo

on

22/4/2022

Različite vrste raka dojke ponašaju se i rastu na različite načine, što je dovelo do definiranja tumora na molekularnoj tj. razini najmanjih stanica. Ova vrsta klasifikacije raka dojke odnosi se na vrstu prisutnih stanica tumora i na obrazac ponašanja koje te stanice pokazuju. Na taj način omogućen je razvoj ciljanih terapija za različite molekularne tipove tumora.

Određivanje molekularnog tipa raka dojke važan je za buduće liječenje kao i za prognozu bolesti.

Podtipove ili molekularne tipove raka dojke dijelimo na:

• Luminalni tip A

• Luminalni tip B, HER2 negativan

• Luminalni tip B, HER2 pozitivan

• Hormonski neovisan, HER2 pozitivan

Trostruko negativan

Luminalni tip A raka dojke

Luminalni tip A karakteriziraju tumorske stanice koje su pozitivne na hormone estrogen (ER) ili progesteron (PR), ali nemaju izražen protein HER2 (HER2-negativan). Tumor koji ima pozitivne estrogenske ili progesteronske receptore nastaje iz ovih vrsta hormona.

Luminalni tip A obično ima nizak proliferacijski indeks (Ki-67), što znači da se tumorske stanice sporije dijele i manje su agresivne.

Luminalni tip A čini značajan broj slučajeva raka dojke, a češće se pojavljuje kod starijih žena. Ovaj tip tumora prognostički je povoljniji u usporedbi s drugim tipovima raka dojke, što je dijelom posljedica sporijeg rasta tumora i osjetljivosti na antihormonsku terapiju.

Antiormonska terapija ključna je u liječenju luminalnog tipa A raka dojke. Cilja na hormone estrogen i progesteron kako bi smanjio njihov utjecaj na rast tumora. Antihormonska terapija uključuje upotrebu lijekova poput Tamoksifena ili inhibitori aromataze, ovisno o specifičnim karakteristikama tumora i stanju pacijentice.

Liječenje luminalnog tipa A raka dojke, osim antihormonske terapije, najčešće uključuje i kirurški zahvat.

FOTO: Cottonbro

Luminalni tip B raka dojke

Luminalni tip B karakteriziraju tumorske stanice koje su pozitivne na hormone estrogen (ER) ili progesteron (PR), ali se razlikuje od luminalnog tipa A, jer ima viši proliferacijski indeks (Ki-67), što znači da se tumorske stanice brže dijele i agresivnije su. Kao takav, može biti povezan s lošijom prognozom i povećanim rizikom od recidiva bolesti.

Luminalni tip B raka dojke može biti HER2 pozitivan i HER2 negativan.

Liječenje luminalnog tipa B raka dojke obično uključuje operativni zahvat, kemoterapiju (ponekad može biti neoadjuvantna), antihormonsku terapiju, ciljanu terapiju ukoliko je tumor HER2 pozitivan i radioterapiju (ovisno o vrsti operativnog zahvata) kako bi se uništile tumorske stanice i smanjio rizik od recidiva bolesti.

Hormonski neovisan, HER2 pozitivan rak dojke

Hormonski neovisan, HER2 pozitivan je agresivan podtip raka dojke koji se odnosi na tumore koji su negativni na hormone estrogen i progesteron, ali su pozitivni na protein HER2.

HER2 pozitivan znači da tumorske stanice imaju izražene HER2 receptore, što može dovesti do bržeg rasta i širenja tumora te lošije prognoze u usporedbi s drugim podtipovima raka dojke.

Dijagnoza hormonski neovisnog, HER2 pozitivnog raka dojke zahtijeva temeljitu procjenu i testiranja. Važno je detektirati specifične molekularne karakteristike tumora kako bi se odabrala najučinkovitija terapija.

Ciljano liječenje ključno je u liječenju ovog podtipa raka dojke. Terapija usmjerena na protein HER2 može uključivati lijekove poput Trastuzumaba i Pertuzumaba, koji ciljaju HER2 pozitivne stanice i pomažu u kontroli rasta tumora.

Kemoterapija također je dio liječenja ovog tipa raka, kako bi se uništile tumorske stanice i spriječilo širenje bolesti. Kombinacija ciljane terapije i kemoterapije može značajno poboljšati ishod za pacijentice s hormonski neovisnim, HER2 pozitivnim rakom dojke.

U većini slučajeva, operativni zahvat izvodi se nakon što su se primijenile ciljana terapija ili kemoterapija.

Trostruko negativan rak dojke

Trostruko negativan rak dojke je agresivan podtip raka dojke koji je karakterističan po tome što tumorske stanice nemaju receptore za hormone estrogen i progesteron te nisu pozitivne na protein HER2. Ovaj podtip raka dojke čini manji postotak slučajeva u usporedbi s drugim podtipovima, ali ima specifične karakteristike koje zahtijevaju prilagođeni pristup liječenju.

Trostruko negativan rak dojke izazov je za liječenje, jer ne reagira na antihormonsku terapiju niti ciljanu terapiju usmjerenu na protein HER2. Uobičajene metode liječenja za hormonski i HER2 pozitivne tumore, poput antihormonske i ciljane terapije, nisu učinkovite kod ove vrste raka.

Liječenje trostruko negativnog raka dojke uključuje: kemoterapiju, operativni zahvat, radioterapiju, ponekad i imunoterapiju.