žena u crnom grudnjaku okružena rozom pozadinom bojom koja je znak raka dojke drži ružičastu vrpcu
FOTO: Thirdman
RAK DOJKE

Rak dojke - rijetke vrste raka dojke

Kada čujemo da netko ima rak dojke, obično mislimo na kvržicu u dojci koja će se riješiti standardnim protokolom liječenja - operacija, kemoterapija, radioterapija. Međutim, priča i nije tako jednostavno, puno je vrsta raka dojke, kao i načina liječenja. U tekstu govorimo o rijetkim vrstama raka dojke.

By

Mamo

on

4/3/2022

Trostruko negativan rak dojke

Trostruko negativan rak dojke je invazivna vrsta raka, koji je negativan na estrogenski i progesteronski receptor kao i HER2 negativan.

Teže se liječi, agresivniji je i vjerojatnije je da će se vratiti od hormonski ovisnog ili HER2 pozitivnog raka.

Ova vrsta raka ne reagira na antihormonsku terapiju, niti na lijekove koji ciljaju na HER2 protein.

Između deset i petnaest posto svih vrsta raka dojke trostruko je negativno, češći je kod žena mlađih od četrdeset godina te kod žena kod kojih je dokazana BRCA1 mutacija.

Simptomi su kao i kod svih drugih oblika raka dojke: kvržica u dojci, uvlačenje bradavice, bol u dojci ili bradavici, oticanje ili crvenilo dojke, koža koja se peruta, iscjedak iz bradavice.

Trostruko negativan rak dojke liječi se:

- Kemoterapijom – ovisno o karakteristikama raka, može se dati prije ili nakon operacija. Ako je tumor veći daje se prije operacije, kako bi se izbjegao invazivniji operacijski zahvat.

- Operacijom – ako se tumor nakon kemoterapije dovoljno smanjio, izvodi se poštedna operacija. U suprotnom se izvodi radikalniji zahvat – mastektomija. Uzorci uzeti prilikom operativnog zahvata pružit će više informacija o samom tumoru tako da se daljnja terapija može prilagoditi.

- Radioterapijom – preporučuje se uvijek nakon poštedne operacije, ali i nakon mastektomije, ako je tumor velik ili se proširio u limfne čvorove.

- Imunoterapijom – pomaže organizmu da prepozna maligne stanice kao štetne, kako bi se imunološki sustav mogao boriti protiv njih.

Veličina samog tumora i broj zahvaćenih limfnih čvorova mogu utjecati na prognozu, ali kemoterapija je ono što može napraviti razliku u ishodu. Dobar odgovor na kemoterapiju, daje optimističnu prognozu kod ove vrste raka.

FOTO: Shvets

Upalni rak dojke

Upalni rak dojke je rijedak i agresivan oblik raka dojke sa simptomima koji se razlikuju od drugih tipova raka.

Čini do 5 % svih vrsta raka dojke i obično se javlja kod žena mlađih od četrdeset godina.

Upalni rak obično počinje osjećajem težine u dojci, nakon čega se javljaju simptomi poput oticanja i crvenila dojke, koža izgleda poput narančine kore, dojka je toplija od druge zdrave, svrbež kože i oticanje limfnih čvorova pod pazuhom.

Simptomi se obično razvijaju u kratkom vremenskom razdoblju, od tri do šest mjeseci. Kako su simptomi slični infekciji dojke, često se postavlja pogrešna dijagnoza, što u konačnici otežava liječenje.

Ovaj oblik raka dijagnosticira se biopsijom. U dijagnosticiranju mogu pomoći ultrazvuk i magnetska rezonanca.

Liječenje se obično započinje kemoterapijom u cilju smanjenja tumora. Ako je HER2 pozitivan, istodobno s kemoterapijom daje se ciljana terapija.

Ukoliko terapija djeluje daljnji korak je operacija – mastektomija i uklanjaju se limfni čvorovi. Ako terapija nije djelovala ide se na drugačiji režim kemoterapije ili radioterapiju.

Nakon operacije provodi se radioterapija s ciljem uništavanja malignih stanica koje su eventualno preostale.

Ako se pokaže da je tumor hormonski ovisan, prima se antihormonska terapija.

FOTO: Anna Tarazevich

Pagetova bolest

Ovo je rijedak oblik raka dojke koji se pojavljuje na bradavici ili koži dojke. Maligne stanice nalaze se u površinskom sloju kože. Žene kojima je dijagnosticiran ovaj oblik raka, često imaju više tumora u istoj dojci.

Simptomi Pagetove bolesti slični su nekim stanjima poput ekcema ili dermatitisa pa se u početku često zamijeni za ove bolesti.

Svrbež i crvenilo u području bradavice, uvučena bradavica, krvavi ili žućkasti iscjedak iz dojke, ljuštenje, perutanje ili zadebljanje kože oko bradavice. Simptomi se obično javljaju puno prije dijagnosticiranja same bolesti.

Dijagnoza se postavlja kombinacijom standardnih pretraga poput ultrazvuka, mamografije, magnetske rezonance i biopsije.

Ovaj oblik može biti neinvazivni (in situ) i invazivni koji često metastazira, bez obzira na poduzeto liječenje.

Često žene imaju kvržicu ispod mjesta na kojem se pojavila promjena na koži.

Nakon dijagnosticiranja izvodi se mastektomija s odstranjenjem limfnih čvorova.