žena u crnom grudnjaku okružena rozom pozadinom bojom koja je znak raka dojke drži ružičastu vrpcu
FOTO: Thirdman
RAK DOJKE

Rijetke vrste raka dojke

Rijetke vrste raka dojke predstavljaju manji postotak slučajeva, ali je važno razumjeti njihove karakteristike i simptome radi pravovremenog prepoznavanja i liječenja. Ovi oblici raka, poput upalnog raka dojke, Pagetove bolesti i trostruko negativnog raka dojke, imaju specifične simptome i zahtijevaju poseban pristup liječenju.

By

Mamo

on

4/3/2022

Trostruko negativan rak dojke

Trostruko negativan rak dojke je invazivna vrsta raka, koji je negativan na estrogenski i progesteronski receptor, kao i HER2 negativan.

Ovaj oblik raka je teži za liječenje, agresivniji i postoji veća vjerojatnost da će se vratiti u usporedbi s hormonski ovisnim ili HER2 pozitivnim rakom. Trostruko negativni rak dojke ne reagira na antihormonsku terapiju, niti na lijekove koji ciljaju na HER2 protein.

Ova vrsta raka javlja se u deset do petnaest posto svih slučajeva raka dojke. Češći je kod žena mlađih od četrdeset godina i kod žena s BRCA1 mutacijom.

Simptomi su slični drugim oblicima raka dojke: prisutnost kvržice u dojci, uvlačenje bradavice, bol u dojci ili bradavici, oticanje ili crvenilo dojke, perutanje kože i iscjedak iz bradavice.

Liječenje trostruko negativnog raka dojke uključuje:

- Kemoterapiju - ovisno o karakteristikama raka, kemoterapija se može primijeniti prije ili nakon operativnog zahvata. Ako je tumor veći, kemoterapija se daje prije operacije (neoadjuvantna kemoterapija) kako bi se izbjegao invazivniji kirurški zahvat;

- Operativni zahvat - ako se tumor dovoljno smanji nakon kemoterapije, izvodi se poštedna operacija, u suprotnom, može biti potrebna mastektomija. Analiza uzoraka uzetih tijekom operacije pružit će dodatne informacije o samom tumoru, što omogućuje prilagodbu daljnje terapije;

- Radioterapiju - preporučuje se nakon poštedne operacije, ali i nakon mastektomije ako je tumor velik ili se proširio na limfne čvorove;

- Imunoterapiju - pomaže organizmu prepoznati maligne stanice kao štetne, što omogućuje imunološkom sustavu da se bori protiv njih.

Veličina tumora i broj zahvaćenih limfnih čvorova mogu utjecati na prognozu, ali kemoterapija je ključna za ishod liječenja. Dobar odgovor na kemoterapiju pruža optimističniju prognozu za ovu vrstu raka.

FOTO: Shvets

Upalni rak dojke

Upalni rak dojke je rijedak i agresivan oblik raka dojke sa karakterističnim simptomima, koji se razlikuju od simptoma kod drugih tipova raka. Čini do 5% svih slučajeva raka dojke i obično se javlja kod žena mlađih od četrdeset godina.

Simptomi upalnog raka dojke uključuju osjećaj težine u dojci, oticanje i crvenilo dojke, kožu koja izgleda kao narančina kora, dojka je toplija u usporedbi sa zdravom dojkom, svrbež kože i oticanje limfnih čvorova ispod pazuha. Simptomi se obično razvijaju brzo, u razdoblju od tri do šest mjeseci. Budući da su simptomi slični infekciji dojke, često dolazi do pogrešne dijagnoze, što u konačnici otežava liječenje.

Dijagnoza upalnog raka dojke postavlja se biopsijom. Ultrazvuk i magnetska rezonanca mogu biti od pomoći u dijagnostici.

Liječenje obično započinje kemoterapijom kako bi se tumor smanjio. Ako je tumor HER2 pozitivan, istovremeno s kemoterapijom primjenjuje se ciljana terapija. Ukoliko terapija daje pozitivan odgovor, sljedeći korak je operacija - mastektomija i uklanjanje limfnih čvorova. Ako terapija ne daje željene rezultate, primjenjuje se drugačiji režim kemoterapije ili radioterapija.

Nakon operacije, provodi se radioterapija kako bi se uništile eventualne preostale maligne stanice. Ako je tumor hormonski ovisan, primjenjuje se antihormonska terapija.

Važno je napomenuti da je svaki slučaj upalnog raka dojke jedinstven, stoga se plan liječenja prilagođava prema specifičnim karakteristikama i potrebama pacijentice.

FOTO: Anna Tarazevich

Pagetova bolest

Pagetova bolest dojke je rijedak oblik raka koji se javlja na bradavici ili koži dojke. Maligne stanice nalaze se u površinskom sloju kože. Žene koje obolijevaju od ovog oblika raka često imaju više tumora u istoj dojci.

Simptomi Pagetove bolesti mogu nalikovati drugim stanjima kao što su ekcem ili dermatitis pa se često pogrešno dijagnosticira. Simptomi uključuju svrbež i crvenilo u području bradavice, uvučenu bradavicu, krvavi ili žućkasti iscjedak iz dojke, ljuštenje, perutanje ili zadebljanje kože oko bradavice. Simptomi se obično javljaju prije nego što se bolest dijagnosticira. Često se ispod mjesta promjene na koži primijeti kvržica.

Dijagnoza se postavlja kombinacijom standardnih pretraga poput ultrazvuka, mamografije, magnetske rezonance i biopsije. Pagetova bolest dojke može biti neinvazivna (in situ) ili invazivna, s tendencijom metastaziranja bez obzira na liječenje.

Nakon dijagnosticiranja Pagetove bolesti obično se izvodi mastektomija s uklanjanjem limfnih čvorova.