žena stoji bosa na vagi kako bi pazila na težinu kod liječenja raka dojke antihormonskom terapijom
FOTO: I Yunmai
ZDRAVLJE

Povećanje tjelesne težine kod žena liječenih od raka dojke antihormonskom (endokrinom) terapijom

Uzimanje antihormonske terapije tijekom liječenja raka dojke može biti povezano s povećanjem tjelesne težine. Ova nuspojava posljedica je promjena u metabolizmu i hormonskim promjenama. Razumijevanje promjena, usvajanje zdravih prehrambenih navika i tjelesne aktivnosti, važni su u održavanju zdrave tjelesne težine tijekom liječenja.

By

Mamo

on

9/6/2023

Antihormonska terapija i porast tjelesne težine

Porast tjelesne težine kod žena koje se liječe od raka dojke antihormonskom terapijom često stvara zabrinutost. Iako je antihormonska terapija učinkovit način za sprječavanje recidiva bolesti, često dovodi do neželjenog povećanja kilograma.

U ovom članku pisat ćemo o uzrocima povećanja tjelesne težine kod žena koje se liječe od raka dojke, a uzimaju antihormonsku terapiju. Otkrijte kako hormonske promjene, promjene u prehrambenim navikama i usporeni metabolizam utječu na tjelesnu težinu.

Nudimo vam korisne savjete za održavanje zdrave tjelesne težine tijekom liječenja antihormonskom terapijom, pri čemu poseban naglasak stavljamo na zdravu prehranu i tjelesnu aktivnost. Otkrijte kako se nositi s izazovima tijekom perioda liječenja te kako održati uravnotežen i zdrav način života.

FOTO: Shvets

Što je antihormonska (endokrina) terapija

Antihormonska terapija nastavak je liječenja, nakon operativnog zahvata, kemoterapije ili radioterapije, kod žena kojima je dijagnosticiran rak dojke s pozitivnim hormonskim receptorima (rast tumora ovisi o estrogenima i progesteronima), kako bi se usporio rast tumora ili smanjio rizik od recidiva raka dojke.

Lijekovi za antihormonsku terapiju djeluju na dva načina: smanjuju količinu estrogena u tijelu i blokiraju djelovanja estrogena na stanice raka dojke.

Vrste antihormonske terapije

Antihormonska terapija koja blokira i smanjuju količinu estrogena:

- selektivni modulatori estrogenskih receptora (SERM) poput Tamoksifena (Nolvadex), blokiraju djelovanje estrogena na stanice raka dojke,

- inhibitori aromataze (AI) kao što su Anastrozol ili Letrozol, smanjuju proizvodnju estrogena u tijelu blokirajući enzim aromatazu,

- LHRH agonisti poput Goserelina, blokiraju rad jajnika, a time i proizvodnju estrogena u jajnicima.

Primjena antihormonske terapije ovisi o više čimbenika kao što su stadij bolesti, vrsta i hormonski status tumora.

Ova vrsta terapije može imati razne nuspojave poput valunga, promjena raspoloženja, povećan rizik od osteoporoze, vaginalnu suhoću i već spomenuti porast tjelesne težine.

Od velike je važnosti pratiti napredak i nuspojave antihormonske terapije kod nadležnog onkologa, kako bi se osigurao najbolji mogući ishod liječenja.

FOTO: Towfiqu Barbhuiya

Povećanje tjelesne težine kao nuspojava antihormonske terapije

Do povećanja tjelesne težine kod liječenja raka dojke antihormonskom terapijom, dolazi iz nekoliko razloga.

Usporavanje metabolizma

Osnovni razlog za povećanje tjelesne težine kod žena koje se liječe antihormonskom terapijom je promjena u metabolizmu, jer je jedna od funkcija estrogena regulaciju metabolizma.

Antihormonska terapija utječe na hormone estrogen i progesteron, kako bi se usporilo ili zaustavilo rast stanica raka koje su ovisne o hormonima, što dovodi do simptoma sličnih menopauzi ili do ulaska u menopauzu. Posljedica toga je usporavanje metabolizma

Utjecaj manjka estrogena na metabolizam:

- smanjenje bazalnog metabolizma - estrogen pomaže u održavanju bazalnog metabolizma koji je odgovoran za osnovno funkcioniranje tijela u mirovanju. Kada se razina estrogena smanji to dovodi do usporavanja bazalnog metabolizma, na taj način tijelo troši manje energije u mirovanju,

- pohranjivanje masnog tkiva - estrogen regulira distribuciju masnog tkiva u tijelu. Nedostatak estrogena dovodi do povećanog pohranjivanja masnog tkiva, naročito u predjelu trbuha te na taj način dovodi do povećanja težine,

- smanjenje mišićne mase - pad razine estrogena pridonosi gubitku mišićne mase. To može rezultirati smanjenjem potrošnje energije i sporijim metabolizmom.

Važno je napomenuti da su učinci menopauze na metabolizam individualni i razlikuju se od osobe do osobe, unatoč antihormonskoj terapiji. Genetika, životni stil, prehrambene navike i drugi faktori mogu utjecati na metabolizam u vrijeme menopauze.

FOTO: Pavel Danilyuk

Raspodjela masnog tkiva

Estrogen ima važnu ulogu u regulaciji tjelesne težine kod žena, a njegovo smanjenje može dovesti do pojačanog apetita i promjene u raspodjeli masnog tkiva. Smanjenje razine estrogena dovodi do nakupljanja masnog tkiva na određenim dijelovima tijela, a to su najčešće trbuh, bedra i bokovi, što se naziva visceralna pretilost.

Visceralna pretilost je nakupljanje masnog tkiva oko unutarnjih organa u trbušnoj šupljini. Takvo masno tkivo proizvodi hormone i upalne markere koji mogu poticati razvoj raka, recidiv ili napredovanje bolesti.

Održavanje tjelesne težine, redovita fizička aktivnost i uravnotežena prehrana važni su za pravilnu raspodjelu masnog tkiva

Regulacija inzulina i glukoze u krvi

Utjecaj antihormonske terapije na inzulin i razinu glukoze u krvi može varirati od osobe do osobe, ovisno o vrsti i dozi lijeka te individualnim karakteristikama pacijentice.

Tamoksifen (Nolvadex) može utjecati na metabolizam glukoze i inzulinsku osjetljivost. U tkivima kao što su dojka i kosti, Tamoksifen djeluje kao antiestrogen, međutim, u jetri ili maternici može imati estrogeni učinak, što može rezultirati promjenom metabolizma glukoze i inzulinske osjetljivosti.

Inhibitori aromataze mogu imati različite učinke na metabolizam glukoze i inzulin, ali se smatra da imaju manji utjecaj u usporedbi sa Tamoksifenom.

Antihormonska terapija, dakle, dovodi do veće osjetljivosti na inzulin što utječe na povećano nakupljanje masnog tkiva i pridonosi povećanju tjelesne težine.

Važno je redovito pratiti razinu glukoze u krvi i inzulinsku osjetljivost tijekom antihormonske terapije i ako se primijete eventualna odstupanja, porazgovarati s liječnikom ili onkologom.

FOTO: Fuu J Fu

Zadržavanje tekućine u organizmu

Zadržavanje tekućine u organizmu može se javiti kao nuspojava antihormonske terapije i rezultira oticanjem ruku, nogu, zglobova ili drugih dijelova tijela.

Javlja se kao rezultat promjene u ravnoteži elektrolita i funkciji bubrega. Estrogen ima ulogu u regulaciji ravnoteže tekućine u organizmu pa kada se inhibira ili blokira, može dovesti do poremećaja u tom procesu, što može pridonijeti povećanju tjelesne težine.

Faktori koji doprinose povećanju tjelesne težine

Povećanje tjelesne težine nije neizbježna posljedica antihormonske terapije i ne događa se kod svih žena, ali postoje određeni faktori koji izravno utječu na porast tjelesne težine, kao posljedice antihormonske terapije kod liječenja raka dojke.

Faktori koji utječu na porat tjelesne težine:

- promjene u metabolizmu – usporen metabolizam,

- hormonske promjene – manjak estrogena,

- zadržavanje tekućine u tijelu,

- genetika,

- prehrambene navike,

- smanjena razina tjelesne aktivnosti.

Ako primijetite porast tjelesne težine tijekom liječenja, razgovarajte s onkologom koji vas može poslati nutricionisti kako bi dobili individualne smjernice o prehrani, tjelesnoj aktivnosti i ostalim načinima održavanje zdrave tjelesne težine tijekom uzimanja antihormonske terapije.

FOTO: Andres Ayrton

Održavanje zdrave tjelesne težine

Za održavanje zdrave tjelesne težine tijekom liječenja antihormonskom terapijom kod raka dojke važna je zdrava i uravnotežena prehrana, redovita tjelesna aktivnost kao i smanjenje stresa.

Zdrava i uravnotežena prehrana

Zdrava i uravnotežena prehrana ima važnu ulogu kod žena koje se liječe antihormonskom terapijom. Pravilna prehrana pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine i podržava imunološki sustav.

Uravnotežena prehrana tijekom antihormonske terapije:

- uravnoteženi obroci - jedite raznolike namirnice iz svih skupina, voće, povrće, cjelovite žitarice, proteine (perad, riba, grah, orašasti plodovi) i zdrave masnoće (maslinovo ulje).

- povećajte unos voća i povrća - voće i povrće je bogato vlaknima, antioksidansima i drugim hranjivim tvarima koje podržavaju imunološki sustav. Konzumirajte raznobojno voće i povrće kako biste osigurali širok spektar hranjivih tvari.

- konzumirajte cjelovite žitarice - poput smeđe riže, heljde, kvinoje, i integralnih tjestenina, umjesto rafiniranih žitarica. Cjelovite žitarice sadrže vlakna i druge hranjive tvari koje podržavaju zdravu probavu i pružaju energiju.

- pazite na unos masnoća - izbjegavajte zasićene masti koje se nalaze u prženoj, brzoj hrani i slatkišima. Preferirajte zdrave izvore masti poput maslinovog ulja, sjemenki i orašastih plodova. Umjereno konzumirajte omega-3 masne kiseline koje se nalaze u ribi poput sardine, skuše i lososa.

- neka voda bude vaš izbor - redovito pijte dovoljno vode. Voda pomaže u eliminacija toksina i održavanju pravilnog funkcioniranja tijela.

- izbjegavajte prejedanje.

FOTO: Zifenig Xia

Tjelesna aktivnost kod liječenja antihormonskom terapijom

Tjelesna aktivnost vrlo je važna u održavanju zdravlja tijekom antihormonske terapije kod liječenje raka dojke. Redovita tjelesna aktivnost ima brojne benefite, uključujući smanjenje umora, poboljšanje raspoloženja, povećanje snage i izdržljivosti te održavanje zdrave tjelesne težine. Pri tome treba paziti na individualne potrebe i mogućnosti kod odabira tjelesne aktivnosti.

Tjelesna aktivnost tijekom antihormonske terapije:

- konzultirajte se s liječnikom - prije nego započnete sa tjelesnom aktivnošću, važno je konzultirati se s liječnikom. Liječnik će procijeniti vaše zdravstveno stanje i preporučiti individualne smjernice.

- ravnoteža je važna - odaberite tjelesnu aktivnost koja vam odgovara i uklapa se u vaš dnevni ritam. Pronađite ravnotežu između aerobnih vježbi (hodanje, trčanje, biciklizam) i vježbi snage (dizanje bućica ili utega). Kombinacija ovih vježbi pruža cjelovit trening tijela.

- postupno povećavajte intenzitet - ako se niste redovno bavili tjelesnom aktivnošću, važno je postupno povećavati intenzitet kako biste izbjegli ozljede.

- slušajte svoje tijelo – osvijestite vlastite granice i slušajte svoje tijelo. Ako osjećate bol ili umor, uzmite vrijeme za odmor, prilagodite tjelesnu aktivnost prema svom zdravstvenom stanju.

- uključite se u aktivnosti koje volite - odaberite tjelesne aktivnosti koje vam pružaju motivaciju i zadovoljstvo. Pridružite se grupi za tjelovježbu, plesnim treninzima ili jogi. To će vam pomoći da ostanete dosljedni.

FOTO: Andrea Piacquadio

Pokušajte smanjiti stres

Upravljanje stresom važna je karika kao podrška održavanju zdrave tjelesne težine tijekom antihormonske terapije. Stres može imati negativan utjecaj na prehrambene navike, tjelesnu aktivnost i emocionalno stanje, a to može rezultirati neželjenim promjenama u tjelesnoj težini.

Upravljanje stresom tijekom antihormonske terapije:

- opustite se - uključite tehnike poput dubokog disanja, joge ili meditacije u svoju svakodnevicu. Ove tehnike mogu pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti.

- redovito vježbajte - tjelesna aktivnost pozitivno utječe na smanjenje razine stresa. Redovita tjelesna aktivnost potiče oslobađanje endorfina koji može poboljšati raspoloženje.

- potražite podršku - razgovarajte s obitelji, prijateljima ili potražite psihološku pomoć. Podrška drugih ljudi može vam pružiti emocionalnu potporu i razumijevanje.

- prakticirajte samopomoć - pronađite aktivnosti koje vas ispunjavaju i radite stvari koje vam donose zadovoljstvo. To može biti čitanje knjige, gledanje filma, hobi ili šetanje prirodom.

- organizacija vremena - organizirajte svoje vrijeme i prioritete kako biste smanjili osjećaj preopterećenosti.

- njegujte zdrave prehrambene navike - zdrava prehrana tijekom antihormonske terapije može pomoći u upravljanju stresom. Izbjegavajte emocionalno prejedanje.

FOTO: Thirdman

Važnost usvajanja zdravih navika

Kada se razina estrogena smanji kao posljedica liječenja raka dojke antihormonskom terapijom, jedna od nuspojava je porast tjelesne težine. Ova nuspojava nije neizbježna posljedica, ali je gotovo najčešća.

Usporen metabolizam, nakupljanje masnog tkiva na određenim dijelovima tijela, zadržavanje vode, umor i smanjena tjelesna aktivnost, sve to doprinosi povećanju tjelesne težine.

Za održavanje zdrave tjelesne težine tijekom liječenja antihormonskom terapijom važna je zdrava i uravnotežena prehrana, redovita tjelesna aktivnost kao i smanjenje stresa.

Ako primijetite porast tjelesne težine tijekom liječenja, razgovarajte s onkologom koji vas može poslati nutricionisti kako bi dobili individualne smjernice o prehrani, tjelesnoj aktivnosti i ostalim načinima održavanje zdrave tjelesne težine.

Važno je zapamtiti da svaka osoba može imati jedinstvene reakcije na antihormonsku terapiju pa je individualizirani pristup važan. Redovito praćenje i otvorena komunikacija s onkologom mogu biti ključni u pružanju najbolje skrbi tijekom liječenja raka dojke.