odluka mlade žene o trudnoći prije ili tijekom liječenja raka dojke trudnoća i rak dojke
FOTO: Alicia Petresc
RAK DOJKE

Trudnoća nakon dijagnoze raka dojke

Dijagnoza raka dojke sama po sebi donosi buru emocija i složeno je stanje. Čekaju vas operacija i razne terapije. Odluka o trudnoći u budućnosti time postaje teža i neizvjesnija, no ne i nemoguća. Ako planirate trudnoću u budućnosti, važno je o tome razgovarati sa svojim liječnikom prije samog liječenja. Kakve su vam prognoze, stadij bolesti, koliko je trudnoća sigurna za vas i što vas još očekuje prije same odluke, pročitajte u tekstu.

By

Breastcancer.org

on

25/7/2022

Kada vam je dijagnosticiran rak dojke, normalno je da vas preplave emocije i pred vama su mnoge važne odluke koje morate donijeti. Ako u budućnosti želite imati djecu, odluke postaju još složenije.

Mnoge žene s dijagnozom raka dojke imaju probleme s plodnošću. Teško je pronaći žene s istim stadijem raka i ishodom plodnosti. Zbog toga usporedbe nisu jednostavne.

Ako želite imati djecu, jedna od najvažnijih stvari koju biste trebale učiniti dok planirate liječenje, je razgovarati sa svojim liječnikom o mogućnostima za trudnoću.

O čemu treba razgovarati prije početka liječenja?

Mnoge žene uspješno prođu kroz liječenje i nakon toga rode zdravo dijete.

Ako želite zatrudnjeti nakon liječenja raka dojke, važno je razgovarati sa svojim liječnikom o trudnoći, prije samog početka liječenja:

- Koliko je ozbiljna vaša dijagnoza? Kakva je vaša prognoza?

- Koliko je trudnoća sigurna za vas? Razgovarajte o tome sa svojim liječnikom, važno je, jer je povezano s vrstom raka koji vam je dijagnosticiran. Ne postoje dokazi da trudnoća utječe na prognozu žena s dijagnozom raka dojke, ali svaka je situacija jedinstvena i treba dobro procijeniti.

Ako je mišljenje liječnika da bi trudnoća za vas bila sigurna, razgovarajte s njim o mogućnostima očuvanja plodnosti. Vjerojatno ćete imati puno pitanja o plodnosti i trudnoći:

- Ima li zamrzavanje embrija smisla za mene?

- Mogu li sada zamrznuti i pohraniti jajne stanice za slučaj kasnije neplodnosti?

- Je li stimulacija jajnika jedina opcija za dobivanje dovoljnog broja jajnih stanica?

- Postoji li drugi oblik liječenja plodnosti koji bi mogao biti manje rizičan za mene?

- Trebam li uzimati lijekove za suzbijanje funkcije jajnika tijekom kemoterapije?

- Smijem li odgoditi liječenje?

- Jesu li lijekovi za neplodnost sigurni za mene? Jesu li hormoni koji će se koristiti za poticanje ovulacije sigurni za mene ili su razine estrogena rizične?

FOTO: Anna Tarazevich

Terapije koje utječu na plodnost kod liječenja raka dojke

Neke terapije za liječenje raka dojke mogu uzrokovati privremenu neplodnost ili otežati mogućnost trudnoće nakon završetka liječenja. Pojedine terapije uzrokuju trajnu i nepovratnu menopauzu, što dovodi do trajne neplodnosti.

Trudnoća nakon antihormonske terapije

Antihormonska terapija može uzrokovati neredovitost ili prekid menstruacije, što dovodi do toga da jajnici prestaju proizvoditi jajne stanice. Mnoge žene u perimenopauzi su još uvijek plodne i mjesečnica im se vrati nakon provedene antihormonska terapija. No važno je znati da neke žene nakon antihormonske terapije mogu imati problema sa začećem.

Trudnoća nakon liječenja LHRH agonistima

LHRH agonisti koriste se za liječenje raka dojke s pozitivnim hormonskim receptorima.

Lijekovi kao što su Zoladex (Goserelin) ili Lupron (Leuprolid) koriste se za zaustavljanje stvaranja estrogena u jajnicima. Ovi lijekovi uzrokuju privremenu neplodnost. Plodnost se uglavnom vraća nakon prestanka uzimanja lijeka.

Trudnoća nakon kemoterapije

Plodnost nakon kemoterapije ovisi o dvije stvari - vašoj dobi i vrsti i dozama kemoterapijskih lijekova koje primate.

Dob:

Kako žena stari, njezini jajnici proizvode manje jajnih stanica. Kada uđete u menopauzu, vaši jajnici prestaju stvarati jajne stanice.

- Žene koje se liječe od raka, a mlađe su od trideset ili su u dobi između tridesete i četrdesete godina imaju veću vjerojatnost za trudnoću nakon kemoterapije. Općenito, što ste mlađi, veća je vjerojatnost da će vaši jajnici proizvoditi jajne stanice nakon kemoterapije.

- Žene koje imaju četrdeset ili više godina, nakon kemoterapijskog liječenja imaju veću vjerojatnost da će ući u menopauzu.

- Što ste godinama bliže menopauzi, veća je vjerojatnost da nećete moći zatrudnjeti.

FOTO: Jr Korpa

Vrste i doze lijekova za kemoterapiju koje dobivate:

- Rana menopauza izazvana kemoterapijom može biti privremena. Drugim riječima, menstruacija se može vratiti nakon završetka kemoterapije. Može proći nekoliko mjeseci ili čak godinu dana i više dok se vrati.

- Menstruacija ne znači plodnost. Čak i ako se menstruacija vrati nakon liječenja, začeće može biti otežano.

- Žene koje primaju jače doze kemoterapije imaju veću vjerojatnost za neplodnost nakon liječenja od žena koje primaju slabije doze.

- Lijekovi za kemoterapiju često se daju u kombinaciji. Kada se koriste na taj način, učinak lijekova na plodnost može biti izraženiji.

- Pojedine žene koje imaju menstruaciju nakon kemoterapije mogu zatrudnjeti bez poteškoća, dok druge imaju problema sa začećem. To se dešava jer lijekovi za kemoterapiju kod nekih žena mogu oštetiti nezrele jajne stanice.

- Ako se menstruacija vrati nakon kemoterapije, to znači da neke jajne stanice sazrijevaju, ali broj jajnih stanica može biti manji nego je bio prije kemoterapije.

- Važno je sa trudnoćom pričekati najmanje šest mjeseci nakon završetka kemoterapije.

- Nakon kemoterapije, plodnost može biti kratkotrajna što znači da su čak i žene kojima se menstruacija vratila nakon kemoterapije pod određenim rizikom od rane menopauze.

Trudnoća nakon radioterapije

Radioterapija raka dojke nema utjecaja na plodnost.

Ako uz radioterapiju idete na kemoterapiju i želite zatrudnjeti u budućnosti, s liječenjem neplodnosti trebate započeti prije radioterapije. Liječenje neplodnosti može uključivati prikupljanje jajnih stanica, oplodnju i njihovo spremanje do završetka liječenja.

Trudnoća nakon liječenja raka dojke

Preporuka je ženama u perimenopauzi s ranim stadijem raka dojke pričekati dvije godine nakon dijagnoze i liječenja kako bi zatrudnjele. Preporuka je takva jer se povrat bolesti kod ranog stadija raka dojke obično dogodi u prve dvije godine.

Ženama u perimenopauzi s dijagnozom uznapredovalog raka dojke, liječenje obično traje dulje od dvije godine nakon dijagnoze. Odluke o trudnoći kod žena s uznapredovalim stadijem raka dojke su složenije, zbog čega treba biti vrlo pažljiv i dobro procijeniti eventualne rizike.

FOTO: Timothy Meinberg

Dojenje nakon raka dojke

Ako ste rodili dijete nakon liječenja raka dojke, vjerojatno se pitate je li sigurno dojiti ga? Sigurno je, sve dok ne primate kemoterapiju ili antihormonsku terapiju.

Ako je jedna dojka liječena poštednom operacijom, nakon koje je uslijedila radioterapija, vjerojatno neće stvarati dovoljnu količinu mlijeka. Ali ne brinite, dojka koja nije liječena radioterapijom obično može proizvesti dovoljno mlijeka da nahrani vašu bebu.

Dijagnoza raka dojke tijekom trudnoće

Kada ste trudni, saznanje da imate i rak dojke može biti poražavajuće. U isto vrijeme kada na svijet donosite novi život, ulazite u borbu za vlastiti život. Zabrinuti ste da bi liječenje koje vam je potrebno moglo naštetiti vašoj bebi ili se brinete da liječenje neće biti jednako učinkovito zbog trudnoće.

Trudnoća uzrokuje oticanje i osjetljivost grudi dok mliječni kanalići rastu i rastežu se kako bi se pripremili za dojenje. Zbog svega navedenog otežano je otkrivanje manjih kvržica. Iz tog razloga, ženama kojima je tijekom trudnoće dijagnosticiran rak dojke, češće imaju uznapredovali rak u trenutku dijagnoze.

Ipak, trudnice reagiraju na liječenje kao i ostale žene iste dobi, s istim stadijem i tipom raka dojke.

Dobro je znati da većina kvržica u dojci otkrivenih tijekom trudnoće nije rak, nego su obično dobroćudne prirode. Ipak biste trebali razgovarati sa svojim liječnikom ako otkrijete kvržicu.

Bitno je da ne čekate porod kako bi vas liječnik pregledao i kako biste proveli daljnju obradu.