odluka mlade žene o trudnoći prije ili tijekom liječenja raka dojke trudnoća i rak dojke
FOTO: Alicia Petresc
RAK DOJKE

Trudnoća nakon dijagnoze raka dojke

Dijagnoza raka dojke može biti emocionalno i fizički izazovna. Operacije i terapije koje slijede često dodatno kompliciraju situaciju. Odluka o planiranju trudnoće u budućnosti postaje složenija i neizvjesnija, ali ne i nemoguća. Prije početka liječenja važno je razgovarati sa svojim liječnikom o mogućnostima trudnoće, prognozama, stadiju bolesti te sigurnosti trudnoće za vas.

By

Mamo

on

7/5/2024

Rak dojke i planiranje roditeljstva

Kada se suočite s dijagnozom raka dojke, prirodno je da vas preplave emocije i pred vama su mnoge važne odluke koje je potrebno donijeti, posebno ako razmišljate o budućem roditeljstvu, odluke postaju još složenije.

Mnoge žene koje se suočavaju s dijagnozom raka dojke susreću se s izazovima vezanim uz plodnost. Pronalaženje žena u sličnoj fazi bolesti i ishodom plodnosti može biti izuzetno teško, što čini usporedbu složenom.

Ako želite imati djecu, ključno je da u fazi planiranja liječenja otvoreno razgovarate sa svojim liječnikom o mogućnostima za trudnoću.

O čemu treba razgovarati prije početka liječenja?

Mnoge žene uspješno prođu kroz liječenje i nakon toga rode zdravo dijete.

Ako planirate trudnoću nakon liječenja raka dojke, važno je razgovarati sa svojim liječnikom o mogućnostima trudnoće prije samog početka liječenja:

- Koliko je ozbiljna vaša dijagnoza?

- Kakva je vaša prognoza?

- Koliko je trudnoća sigurna za vas?

Važno je razgovarati o ovim pitanjima sa svojim liječnikom, jer su povezana s vrstom raka koji vam je dijagnosticiran. Iako nema čvrstih dokaza da trudnoća utječe na prognozu žena sa dijagnozom raka dojke, svaki slučaj je jedinstven i zahtijeva pažljivu individualnu procjenu.

Ako liječnik potvrdi da je trudnoća sigurna za vas, razgovarajte s njim o opcijama očuvanja plodnosti.

Važno je postaviti mnoga pitanja vezana uz plodnost i trudnoću:

- Ima li zamrzavanje embrija smisla u mom slučaju?

- Da li je trenutno vrijeme za zamrzavanje i pohranu jajnih stanica radi moguće neplodnosti u budućnosti?

- Postoji li manje invazivan i rizičan oblik liječenja plodnosti?

- Trebam li uzimati lijekove za suzbijanje funkcije jajnika tijekom kemoterapije?

- Postoji li mogućnost odgode početka liječenja?

- Jesu li lijekovi za neplodnost sigurni za mene?

- Jesu li hormoni koji se koriste za poticanje ovulacije sigurni ili postoji rizik od povećanja razine estrogena?

FOTO: Anna Tarazevich

Terapije koje utječu na plodnost kod liječenja raka dojke

Neke terapije za liječenje raka dojke mogu privremeno ili trajno utjecati na plodnost, onemogućavajući ili otežavajući mogućnost trudnoće nakon završetka liječenja. Određene terapije mogu dovesti do menopauze, što rezultira trajnom neplodnošću.

Trudnoća nakon antihormonske terapije

Antihormonska terapija može uzrokovati prekid ili neredovitu menstruaciju, što rezultira prestankom proizvodnje jajnih stanica. Iako mnoge žene u perimenopauzi i dalje zadržavaju plodnost te im se menstruacija može vratiti nakon završetka antihormonske terapije, važno je imati na umu da neke žene mogu imati poteškoća sa začećem nakon ove vrste terapije.

Trudnoća nakon liječenja LHRH agonistima

LHRH agonisti koriste se za liječenje raka dojke s pozitivnim hormonskim receptorima.

Lijekovi poput Zoladexa (Goserelin) ili Luprona (Leuprolid) koriste se za zaustavljanje stvaranja estrogena u jajnicima, što dovodi do privremene neplodnosti. Obično se plodnost vraća nakon prekida primjene ovih lijekova.

Trudnoća nakon kemoterapije

Plodnost nakon kemoterapije ovisi o dvije stvari - vašoj dobi i vrsti i dozama kemoterapijskih lijekova koje primate.

Dob:

Kako žena stari, proizvodnja jajnih stanica u njezinim jajnicima opada. Ulaskom u menopauzu, jajnici prestaju stvarati jajne stanice.

- Žene koje se liječe od raka, posebno one mlađe od trideset ili u dobi između tridesete i četrdesete godine, imaju veću vjerojatnost za trudnoću nakon kemoterapije. Općenito, što je žena mlađa, veća je vjerojatnost da će njezini jajnici nastaviti proizvoditi jajne stanice nakon kemoterapije.

- Žene u dobi od četrdeset ili više godina, nakon kemoterapijskog liječenja češće ulaze u menopauzu.

- Što ste godinama bliže menopauzi, veća je vjerojatnost da će vaša sposobnost začeća biti smanjena.

FOTO: Jr Korpa

Vrste i doze lijekova za kemoterapiju koje dobivate:

- Rana menopauza uzrokovana kemoterapijom može biti privremena. To znači da se menstruacija može vratiti nakon završetka kemoterapije, ali povratak može potrajati nekoliko mjeseci ili čak godinu dana i više.

- Menstruacija ne jamči plodnost. Čak i ako se menstruacija vrati nakon liječenja, začeće može biti otežano.

- Žene koje su podvrgnute jačim dozama kemoterapije imaju veći rizik od neplodnosti nakon liječenja u usporedbi s onima koje primaju blaže doze.

- Lijekovi za kemoterapiju često se primjenjuju u kombinaciji. Kada se koriste na taj način, njihov utjecaj na plodnost može biti izraženiji.

- Nakon kemoterapije, neke žene mogu zatrudnjeti bez poteškoća kada im se menstruacija vrati, dok druge mogu imati problema sa začećem. Ovo se događa jer kemoterapijski lijekovi mogu oštetiti nezrele jajne stanice.

- Ako se menstruacija vrati nakon kemoterapije to znači da neke jajne stanice sazrijevaju, ali njihov broj može biti manji nego je bio prije kemoterapije.

- Važno je pričekati sa trudnoćom neko vrijeme nakon završetka kemoterapije.

- Nakon kemoterapije plodnost može biti privremeno smanjena, što znači da čak i žene kojima se menstruacija vratila mogu biti pod određenim rizikom od rane menopauze.

Trudnoća nakon radioterapije

Radioterapija raka dojke nema utjecaja na plodnost.

Ako uz radioterapiju primate kemoterapiju i imate želju zatrudnjeti, preporuka je započeti liječenje neplodnosti prije početka radioterapije. To može uključivati prikupljanje jajnih stanica, oplodnju i njihovo pohranjivanje do završetka liječenja.

Trudnoća nakon liječenja raka dojke

Preporuka je ženama u perimenopauzi s ranim stadijem raka dojke da pričekaju dvije godine nakon dijagnoze i liječenja prije pokušaja začeća. Ova preporuka proizlazi iz činjenice da se povrat bolesti kod ranog stadija raka dojke obično događa u prve dvije godine nakon liječenja.

Kod žena u perimenopauzi s dijagnozom uznapredovalog raka dojke liječenje obično traje dulje. Odluke o trudnoći u ovim slučajevima su izuzetno složene, što zahtijeva pažljivo razmatranje i temeljitu procjenu mogućih rizika.

FOTO: Timothy Meinberg

Dojenje nakon raka dojke

Ako ste rodili dijete nakon liječenja raka dojke, možda se pitate je li sigurno dojiti? U većini slučajeva je sigurno, osim ako primate kemoterapiju ili antihormonsku terapiju.

Ako je jedna dojka podvrgnuta poštednoj operaciji, nakon koje je uslijedila radioterapija, vjerojatno neće moći proizvesti dovoljnu količinu mlijeka. Međutim, ne brinite, dojka koja nije podvrgnuta radioterapiji obično može proizvesti dovoljno mlijeka za hranjenje vaše bebe.

Dijagnoza raka dojke tijekom trudnoće

Saznanje o raku dojke tijekom trudnoće može biti izuzetno teško. Dok se pripremate za dolazak novog života, suočavate se s izazovima borbe za vlastiti život. Brinete se hoće li potrebno liječenje štetiti vašoj bebi ili hoće li trudnoća utjecati na učinkovitost terapije.

Trudnoća često rezultira oticanjem i osjetljivošću dojki dok se mliječni kanalići šire kako bi se pripremili za dojenje. Ova promjena može otežati otkrivanje manjih kvržica, što povećava rizik da žene sa dijagnozom raka dojke tijekom trudnoće češće imaju uznapredovali rak u trenutku dijagnoze.

Ipak, trudnice reagiraju na liječenje kao i ostale žene iste dobi, s istim stadijem i tipom raka dojke.

Dobro je znati da većina kvržica u dojci otkrivenih tijekom trudnoće nije rak, već su obično dobroćudne prirode. Ipak, važno je razgovarati sa svojim liječnikom ako primijetite kvržicu. Nemojte čekati porod kako biste se posavjetovali s liječnikom i provjerili daljnju obradu.

Izvor: Breastcancer.org, Hrčak, Breastcancernow.org, Dabar, HeMED